Поиск
Wishlist
  • Ваш кошик порожній!

Обрані товари

Японські аромапалички

Японські пахощі: культура, застосування, різновиди

Японські пахощі – невід'ємна частина культури. Вони одинаково популярні у світі як індійські, а також незамінні для японців, які запалюють їх у храмах, на свята та без приводу. Можуть мати різну форму, але найпопулярніші – японські аромапалички без основи. Їх роблять із натуральних компонентів (кора, деревина, трави, квіти) за рецептами, що зберігаються в таємниці.

Витоки

Появу пахощів у Японії пов'язують із буддизмом. Нова релігія з Китаю почала поширюватися у 6 столітті н.е. А перші згадки про спалювання ароматного дерева припадають на 595 рік, згідно з історичним трактатом НіхонСьокі. Спочатку їх готували із сандалу та агару, доповнюючи сумішами трав. А використовували під час ритуалів у буддійських храмах.

А потім вони перекочували до Імператорського двору. По дорозі змінили форму – стали легшими, елегантнішими. І розширили призначення – від ритуалів до очищення одягу, ароматизації волосся та шкіри. З VI до XIV століття японськими паличками користувалися імператор та придворні. На початку XIV вони стали доступними для знаті, торговців та самураїв. Останні навіть обкурювали свою зброю перед битвою.

Вважається, що із традиції самураїв виріс метод кодо. Метод обкурювання, близький до чайної церемонії. Медитативний, спокійний, що потребує часу та уваги. Для кодо використовуються кобоку– дуже подрібнений порошок з агарового дерева, сандала, місцевих трав. І його не запалюють, а нагрівають на металевій чи керамічній пластині. Кобоку не горить, а випаровує смоли.

Виготовлення: компоненти, технології

Коли пахощі стали доступними всім, знадобилася простіша форма їхнього застосування. Так з'явилися палички та конуси прямого спалювання. Їх можна було запалити швидко, будь-де, без спеціальних інструментів.

Основних інгредієнтів лише два:

  1. сандал;
  2. дерево агар (агарвуд).

Сандал привозять із Індії, Індонезії, Китаю. Найкращий агар вирощують у В'єтнамі. Ці компоненти доповнюються:

  • рослинами та травами – сафлором, гвоздикою, лавандою, корою кориці, ромашкою, імбирною лілією, лакричником, пачулі та ін.;
  • ароматичними матеріалами тваринного походження;
  • ефірними оліями;
  • медом;
  • дерев'яною стружкою;
  • квітковим пилком;
  • спеціями;
  • порошком з фруктів;
  • сертифікованими барвниками.

Існують як виключно рослинні склади, так і комбіновані.

Більшість виробників працюють 2-3 століття. Вони використовують схожу технологію виробництва, змінюючи її у деталях. А точні рецептури тримають у секреті. В основі цієї технології – кора дерева Табу-но-кі (лавр). Після подрібнення та змішування з водою вона нагадує глину. Цю пасту змішують з основними інгредієнтами та формують тонкі трубочки однакової довжини та товщини. Їх розкладають сушитися на підносах, уважно стежачи за вологістю та температурою. Через 3-5 днів вони тверднуть, упаковуються та надсилаються.

Застосування

Існує досить багато сценаріїв застосування аромапаличок. Їх спалюють:

  • під час релігійних служінь;
  • щоб розслабитися;
  • чи, навпаки, зібратися, сконцентруватися;
  • під час медитації чи сеансів ароматерапії;
  • для очищення приміщень;
  • для ароматизації одягу, тіла, волосся.

Пахощами користувалися всі – і придворні імператора, і воїни-самураї. Так вони очищали свої будинки, тіло та розум. І досі очищають храми. Сучасні дані свідчать, що запахи тісно пов'язані зі спогадами. Виробивши асоціацію відчуттів із певним запахом, можна швидко занурюватися у певний стан, просто вдихаючи ароматний дим.

Чим аромапалички із Японії відрізняються від інших?

  1. Майже всі вони – безосновні. Тримають форму завдяки пастоподібному порошку деревної кори. Під час горіння не пахнуть гаром, тому компоненти із сильним запахом не використовуються.
  2. Мають спокійний аромат середньої інтенсивності. Чим помітно відрізняються від індійських чи непальських. Вся справа в культурних особливостях – в Японії поважають вміння дотримуватися балансу, ясності думки, концентрації. І всі предмети навколо повинні підпорядковуватися цій ідеї.
  3. Сучасні мануфактури почали створювати композиції спеціально для європейської аудиторії. Але навіть без цього нововведення їхні аромати приємніші і природніші для західних країн, ніж індійські.
  4. Сертифіковані компоненти – фабрики роками працюють із постійними постачальниками, сертифікують інгредієнти за внутрішніми та світовими стандартами.

5 причин купити японські пахощі в eleven:eleven

Без передмов:

  1. Наші японські палички оригінальні. Їх роблять на фабриці за авторською рецептурою, яка не розголошується.
  2. Не розголошується лише рецептура, не компоненти. Наші пахощі – безосновні, виготовлені лише з натуральних рослинних компонентів.
  3. Автентичні приємні запахи – з різних, у тому числі й досить специфічних поєднань, створених для внутрішнього ринку, ми відібрали найприємніші, найзрозуміліші, найлегші.
  4. Для всіх завдань та станів – для медитації, очищення, підтримки.
  5. Допомога у виборі. Фотографії не пахнуть, але наші консультанти поставлять вірні питання й підберуть правильні слова, щоб знайти саме той запах.

В еleven:eleven продають такі ж оригінальні палички, які можна купити в Кіото або Осаці. Але за ними не треба їхати до Японії.

Читати повністю